Over de balk

Nieuws afbeelding

Gepubliceerd op 24 februari, 2022.

U kent het Tv-programma ‘Over de balk’ vast nog wel. Op amusante wijze kwamen talloze voorbeelden van financiële blunders en ambtelijke missers voorbij. Miljoenen worden verspild aan mislukte bouwplannen, niet-werkende regels en ondoordachte projecten.

Zelf voel ik mij bedroefd wanneer ik zie dat belastinggeld wordt verspild. In onze gemeente kunnen we er ook wat van. Het gemeentehuis, de parkeergarage en het zwembad Het Ravijn hakken er nog steeds financieel zwaar in. Allemaal weggegooid geld? Zeker niet. Maar wel vaak; te duur, te groot, te veel prestige, te laag begroot en niet goed doordacht. We betalen nog steeds met z’n allen de rekening hiervan. Inmiddels staan na 11 jaar de houtkachels van het zwembad op de nominatie om vervangen te worden door warmtepompen van € 1,5 miljoen. Wij waren al niet zo’n voorstander van biomassa, nu blijkt het ook nog een geldverbrander te zijn.

De politiek past bescheidenheid wanneer het gaat om het vragen en uitgeven van geld van inwoners en ondernemers. Deze bescheidenheid heeft het college niet getoond. De afgelopen jaren zijn de lokale lasten enorm gestegen. Terwijl het gebruikelijk is dat de uitgaven worden aangepast aan de beschikbare inkomsten, doet het college dit net andersom. De gemeente Hellendoorn stond zelfs bovenaan het lijstje van gemeenten met de hoogste gemeentelijke belastingen van de provincie Overijssel.

Wij als Lokaal Hellendoorn pleiten er in ons verkiezingsprogramma voor dat nut en noodzaak van investeringen altijd aangetoond moeten worden, maar daarnaast ook de praktische uitvoerbaarheid en effecten. Juist voor dat laatste is de mening van de inwoners van belang.

Lokaal Hellendoorn vindt dat er niet meer mag worden uitgegeven dan er binnenkomt. De gemeente moet terug naar de kerntaken, zodat kosten binnen de perken blijven. We willen verder lagere belastingen voor inwoners en bedrijfsleven. Hellendoorn moet weer terug naar de middenmoot of nog lager. Door nuchter en met boerenverstand naar het huishoudboekje te kijken kom je een heel eind. Dat geldt voor thuis, maar ook voor het gemeentehuis.

Annemarie Dubbink
Lijsttrekker Lokaal Hellendoorn