Column – Openbaar toilet

Nieuws afbeelding

Gepubliceerd op 9 november, 2019.

Wij waren ooit op vakantie in Zeeland. Onze kinderen zaten nog op de protestants christelijke Prins Clausschool in Groot Lochter. Naast deze school stonden ook nog een katholieke en openbare school. Onze zoon moest plassen en wij zagen in Middelburg een openbaar toilet. Zoonlief wilde naar binnen gaan maar deinsde op het laatste moment terug. “Daar mogen wij niet in” riep hij paniekerig “dat is alleen voor de openbaren”. Ik moest er aan denken toen ik las dat het Gehandicapten Platform in Hellendoorn weer terecht aandacht heeft gevraagd voor een sanitaire voorziening in het centrum van Nijverdal.

Het Platform schrijft dat in 2014 de gemeente de plechtige belofte deed om op of rondom het station simpel sanitair aan te leggen. Er zijn nu blijkbaar plannen om in ’t Achterom, achter de katholieke kerk een openbaar toilet aan te leggen. En dat wordt tijd want het is onbegrijpelijk dat in een toeristisch dorp als Nijverdal deze voorziening nog steeds ontbreekt. Ja, je kunt terecht bij de HEMA of in de parkeergarage maar zoek dat maar eens op als je niet bekend bent in Nijverdal en hoge nood hebt.

Net terug van een weekje Denemarken, mooi schoon land. De taal lijkt op die van ons maar heeft ook grappige verschillen. Een AED Defibrillator bijvoorbeeld is een Hjertestarter (Hartstarter). Het land heeft ook een opvallend verschil. In Denemarken is wel gedacht aan de mens die een “grote of kleine boodschap” moet doen. Overal tref je de toiletten aan. In de kustplaatsjes maar ook in het grotere Esbjerg. Mooie schone gebouwtjes en ook in de winkelcentra en langs de snelweg, keurige voorzieningen, en allemaal gratis ! Daar weten zij pas echt wat gastvrijheid betekent ! In Nijverdal is bij het bouwen van een nieuw, groot en veel te duur huis (voor Cultuur en Bestuur, het Ravijn en de Parkeergarage) overal aan gedacht behalve aan het kleinste kamertje voor de toeristen en inwoners. De plaatselijke middenstand en haar organisatie mogen zich dat ook aanrekenen. Zij willen bij voorkeur niet dat de geachte klant, Op naar Nijverdal, in hun winkels gebruik maakt van de toiletten. Dat begrijp ik dan nog wel, zeker niet in alle omstandigheden, maar zij hadden zich veel harder moeten opstellen in het realiseren van deze voorziening. Of is de horecalobby misschien veel te machtig, plasje betekent terrasje !

Het pandje van Willems moest destijds plaats maken voor het Henri Dunant gebouw. Het woonhuis had een karakteristieke gevel en het plan was om deze gevel in de nieuwbouw te verwerken. Maar daar is niets van terecht gekomen. Op de kop van de markt staat, naast de viskraam, een unit van de Rabo. Rare plek maar het mocht blijkbaar en daar kan een openbaar toilet heel goed naast. De stenen van het pandje van Willems zijn bewaard en kunnen nu mooi gebruikt worden, duurzaamheid daar is de gemeente toch gek op! Pecunia non olet (geld stinkt niet) en een goed schoon gemaakt toilet naar Deens model ook niet. Mocht er toch ooit een luchtje ontsnappen en je staat voor de viskraam dan ruik je het toch niet. En oh ja…..als de gemeente toch bezig is, hang er dan ook maar een Hjertestarter op.

Bertus Schuitert